Макарон бір жылда бірден 36%-ға өсті
ҚР-да макарон өнімдерін өндіру ағымдағы жылдың бірінші тоқсанында 39,3 мың тоннаны құрады, іс жүзінде бір жыл бұрынғыдай (минус 0,8%), деп хабарлайды basagro.kz.
Негізгі өндіріс Қостанай (6,8 мың тонна, плюс жылына 6,9%) және Солтүстік Қазақстан (6,7 мың тонна, плюс жылына 8,9%) облыстарында, сондай-ақ Шымкентте (6,3 мың тонна), Батыс Қазақстан облысында (5,4 мың тонна) және Астанада (5 мың тонна)шоғырланған. Осы бес аймақ сектордағы барлық шығарылымның 77% құрады.
Өндірістің 33% — ға жуығы жұмыртқа негізіндегі макарон өнімдеріне тиесілі болды: 2023 жылдың үш айында 12,8 мың тонна. Оның ішінде 11,7 мың тоннасы түрлі макарон, 1 мың тоннадан астамы кеспе болды. Шығарылымның тағы 67% — ы жұмыртқасы жоқ макарон өнімдеріне тиесілі болды: 26,5 мың тонна.
Тұтастай алғанда, 2022 жылғы қаңтар-желтоқсанда сектордағы өндіріс 166,1 мың тоннаны құрады, оған қоса 2021 жылғы көрсеткіштерге 4%. Рекордтық өндіріс көлемі 2020 жылы тіркелді, бұл кезде бірден 178,9 мың тонна өнім болды.
Елдегі макарон өнімдерінің танымалдылығын ескере отырып, сектордың дамуы үлкен маңызға ие, сондықтан өндірістің кеңеюін өте оң көрсеткіш деп санауға болады. Мысалы, 2019 жылы Астанада павлодарлық «Машам» бренді жаңа қуаттарды іске қосты. Компания бесбармак, Лагман және сорпа үшін жұмыртқа кеспесін шығарады. Өндірісті кеңейтуге 2021-2025 жылдарға арналған кәсіпкерлікті дамыту жөніндегі ұлттық жоба шеңберінде «Даму» Қоры ықпал етті. Несиелік қолдау Серіктестік қаржы институты — ForteBank арқылы жүзеге асырылды.
ForteBank «Даму» компаниясымен бірлесіп шағын және орта бизнесті клиент үшін жеңілдетілген мөлшерлемелер бойынша жылдық небәрі 8% — ға кредиттейді («Даму»Қорының мөлшерлемені субсидиялауын ескере отырып). Қаржыландырудың ең ұзақ мерзімі — 5 жылға дейін, ең жоғары сомасы — 3 млрд теңгеге дейін. Бағдарлама саудадан басқа экономиканың басым секторлары үшін жұмыс істейді. Кәсіпкерлікті дамыту жөніндегі ұлттық жобаның құралдары арқылы ҚР тамақ өнеркәсібінің көптеген кәсіпорындары қаржыландырылды. Сондай-ақ, ForteBank-та, «Даму» қорындағыдай, елдің азық-түлік қауіпсіздігі үшін шешуші рөл атқаратын тамақ саласын қолдаудың өзге де құралдары жұмыс істейді.
Айта кетейік, ЕО — дағы макарон өнімдерін өндіруші ұйымдар Одағының макарон өнімдерін тұтыну бойынша елдердің рейтингісіне сәйкес бірінші орында Италия (2021 жылы жан басына шаққанда 23,5 кг), екінші орында Тунис (жан басына шаққанда 17 кг) тұр.
Бұл ретте, ҚР Аспирі Ұлттық статистика бюросының мәліметі бойынша, ҚР-да 2021 жылы жан басына шаққанда макарон өнімдерін (вермишель, спагетти, макарон және мүйіз) тұтыну 18 кг құрады — Тунистегіден көп және айталық, АҚШ-тан екі есе көп. 2022 жылы тұтыну жан басына шаққанда 17,3 кг-ға дейін аздап төмендеді, бірақ бұл басқа елдермен салыстырғанда өте жоғары деңгей. Ұлттық тағамдардың ерекшеліктерін, лагмандардың көптігін және Бесбармаққа деген сүйіспеншілікті ескере отырып, бұл таңқаларлық емес.
Айтпақшы, итальяндық және қазақстандық макарон әуесқойлары кейде өнім өндіру үшін шикізатты біріктіреді: мысалы, сектордағы әлемдегі ең ірі өндіруші, итальяндық Barilla, басқалармен қатар, Ақмола облысында Agrimer-ASTYK зауытында өндірілетін қатты бидай ұнын пайдаланады. Бұл зауыттың ашылуына «Даму» қоры да ықпал етті, несиелеу ForteBank арқылы да жүзеге асырылды.
Наурыз айының қорытындысы бойынша макарон бағасы бір жылда бірден 35,1% — ға өсті. Қазақстандықтардың сүйікті кеспесі 36,2% — ға, вермишель 35% — ға, мүйізі 33,2% — ға қымбаттады.
Мұндай жағдайда ШОБ пен тамақ өнеркәсібіндегі өндірісті дамытуға бағытталған мемлекеттік бағдарламалар елдің әл-ауқаты үшін стратегиялық маңызға ие болады.