Жаңалықтар

Ақтөбелік аграршылар құмай өсіруді игеруде

Ақтөбелік аграршылар жаңа дәнді және жемшөп дақылын — құмайды өсіруді игере бастады, деп хабарлайды basagro.kz.

Глютенсіз құмай денсаулыққа арналған азық-түлік дүкендерінің сөрелерінде жиі кездеседі. Еуропа континентінің елдерінде ол сүрлемде белсенді өсіріледі. Мал өсірушілердің мәдениетке деген қызығушылығы құрамында таниндер мен күйіс қайыратын жануарларға қауіпті глюкозид аз болатын будандардың пайда болуымен өсті. Нәтижесінде құмай Ақтөбе аграршыларының назарын аудара бастады. Өйткені, мәдениет құрғақшылыққа төзімді және суарусыз басқа өсімдіктерді өсіру мүмкін емес жерлерде өсіруге болады.

«Ақтөбе облысы өте құрғақ аймақта орналасқан, мұнда жауын-шашын мөлшері аз, сәйкесінше дақылдар спектрі де аз. Арпа, жаздық бидай сияқты дәстүрлі дақылдар олардың тамыр жүйесі әлсіз, ол шамамен 1,2 метрді құрайды, ал құмай 2,5 метрді құрайды. Бұл төменгі қабаттардан суды тартатын қуатты тамыр жүйесі. Сонымен қатар, астыққа жиналған құмай егістік қалдықтарының жақсы көлемін далада қалдырады, бұл құнарлылықтың артуына оң әсер етеді», — деп түсіндірді Орынбор компаниясының танинсіз дәнді құмай жобасын ілгерілету жөніндегі басшысы Дмитрий Қарауылов.

Ақтөбе облысы бойынша Ойыл ауданында екі шаруашылық — «Ерғазы» және «Азат», Қобда ауданында — «BS-Agro» және Алға ауданында — «Камел» үшінші жылы құмай өсірумен айналысады.

«Мысалы, Ойыл ауданында «Ерғазы» шаруашылығы 80 гектардан басталды, бүгінде олар егіс алқаптарын 400 гектарға дейін жеткізді. Ал егу жылдамдығы өте үнемді. Егер сіз гектарына 100 кг бидай себсеңіз, мұнда гектарына 5-10 кг құмай қажет. Сонымен қатар, ауыл шаруашылығы дақылдарын субсидиялау кезінде фермерлік шаруашылықтар оған субсидия ала алады», — деді Қазақстан фермерлер Қауымдастығы филиалының төрағасы Берік Сариев.

Басқа жаңалықтар

Back to top button